Πάρτε τον έλεγχο της νευροπάθειας αλλάζοντας τη διατροφή σας

Πώς η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της νευροπάθειας

Τα νεύρα σας χρειάζονται τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσουν σωστά και είναι επίσης ευάλωτα στις τοξίνες. Αυτό που τρώτε και πίνετε, καθώς και το πώς το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από αυτά που καταναλώνετε, μπορεί να συμβάλει ή να επιδεινώσει τη νευροπάθεια, γνωστή και ως βλάβη των περιφερικών νεύρων.

Εάν ο γιατρός σας σας αξιολογήσει για νευροπάθεια, πιθανότατα θα λάβετε εξετάσεις αίματος και ούρων για σχετικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η κοιλιοκάκη, και θα ελεγχθούν για ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, υπερβολικές ποσότητες και τοξικότητες.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για το πώς να προσαρμόσετε αυτό που τρώτε και μπορεί να σας παραπέμψει σε εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ακολουθούν έξι γενικές διατροφικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για να προστατεύσετε την υγεία των νεύρων σας.

1. Ελέγξτε το σάκχαρό σας για να αποφύγετε τη διαβητική νευροπάθεια

Ο διαβήτης, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (που ονομάζεται υπεργλυκαιμία), είναι η πιο κοινή αιτία νευροπάθειας.

Τα άτομα με διαβητική νευροπάθεια πρέπει να τρώνε για να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που συνιστούν οι γιατροί τους, τα οποία περιλαμβάνουν περιοριστικά γλυκά, ποτά με πρόσθετη ζάχαρη και μεγάλες μερίδες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλα ή υδατάνθρακες. Αντίθετα, επιλέξτε μια δίαιτα που στρέφεται σε ελεγχόμενες μερίδες πλούσια σε φυτικές ίνες ή δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή μη λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες όπως στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, ψάρι και γαλοπούλα. Αυτά τα μέτρα μπορεί να μην αναστρέψουν την υπάρχουσα νευρική βλάβη, αλλά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε περαιτέρω βλάβη. Εάν έχετε διαβήτη αλλά δεν έχετε νευροπαθητικά συμπτώματα, μπορείτε να ελέγξετε το σάκχαρό σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη νευρικών βλαβών από την αρχή.

2. Λάβετε αρκετή βιταμίνη Β12 και άλλα θρεπτικά συστατικά

Είτε θέλετε να αποτρέψετε τη νευροπάθεια είτε να σταματήσετε την εξέλιξή της, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ειδικότερα, η οποία είναι διαδεδομένη στο 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων άνω των 60 ετών, έχει συνδεθεί με νευροπάθεια. Η ανεπάρκεια προκαλεί βλάβη στα έλυτρα μυελίνης που περιβάλλουν και προστατεύουν τα νεύρα. Τα νεύρα σας δεν θα λειτουργήσουν σωστά χωρίς αυτήν την προστασία.

Οι πηγές τροφίμων της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και το γάλα και άλλα είδη γαλακτοκομικών. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί επίσης να συστήσει από του στόματος ή ενέσιμα συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της θρεπτικής ουσίας για τα περισσότερα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω είναι 24 μικρογραμμάρια (mcg), αν και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να στοχεύουν στη λήψη 26 mcg και 28 mcg, αντίστοιχα.

Η χρόνια χρήση του φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2 Glucophage (μετφορμίνη) συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, επομένως εάν παίρνετε το φάρμακο, φροντίστε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να παρακολουθήσετε τα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας.

3. Προσέξτε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η υπερβολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νευροπάθεια. Η βιταμίνη Β6 είναι ιδιαίτερα προβληματική, γιατί σε περίσσεια μπορεί να είναι τοξική για τα νεύρα.

Η συνιστώμενη καθημερινή δόση της βιταμίνης Β6 είναι 2 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, λέει ο Latov, αλλά πολλά συμπληρώματα Β6 περιέχουν 100 mg ή περισσότερο. Δόσεις μεγαλύτερες από 200 mg μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια, καθώς και κόπωση, προβλήματα με την κίνηση και την αναπνοή και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα μετά τη διακοπή της χρήσης.

«Το Β6 είναι ένα πρόσθετο σε όλα τα είδη συσκευασμένων τροφίμων», λέει ο Latov. «Η ευαισθησία [στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών] ποικίλλει, επομένως εάν παίρνετε συμπληρώματα Β6, θα πρέπει πραγματικά να ελέγξετε τα επίπεδα στο αίμα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπερβολικά».

4. Αποφύγετε τον υδράργυρο και άλλες τοξίνες στο φαγητό σας που συνδέονται με τη νευροπάθεια

Οι τοξίνες στα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα σας, επομένως η μεγάλη προσοχή στο τι υπάρχει στο φαγητό σας μπορεί να ωφελήσει ολόκληρη την οικογένειά σας. Ακόμη και τα φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη νευροπάθειας.

Η οργανική πηγή υδραργύρου για την οποία μιλάει, γνωστή ως μεθυλυδράργυρος, υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους σε χαμηλά επίπεδα, επειδή μολύνει σχεδόν όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίπεδα υδραργύρου στο αίμα κάτω από αυτές που σχετίζονται με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όπως η νευροπάθεια.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψαριών μπορεί να αυξήσει την έκθεση ενός ατόμου στον υδράργυρο. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, η δηλητηρίαση από μεθυλυδράργυρο συνδέεται με απώλεια της περιφερειακής όρασης. Αισθήματα «καρφίτσες και βελόνες», συνήθως στα χέρια, τα πόδια και γύρω από το στόμα, έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, διαταραχή της ομιλίας, της ακοής και του περπατήματος και μυϊκή αδυναμία.

Η έκθεση στον υδράργυρο αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικής βλάβης σε αναπτυσσόμενα έμβρυα και μικρά παιδιά. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστούν στα παιδιά ηλικίας 1 έως 11 ετών, καθώς και σε άτομα που θηλάζουν, έγκυοι ή που ενδέχεται να μείνουν έγκυοι, να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών. Τα μεγαλύτερα ψάρια που έχουν ζήσει περισσότερο έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου επειδή είχαν περισσότερο χρόνο να τον συσσωρεύσουν στο σώμα τους.

Το αρσενικό είναι επίσης ανησυχητικό. Το καστανό ρύζι μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα αρσενικού και αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροπάθεια. Το περισσότερο ρύζι, είτε καστανό είτε λευκό, έχει κάποιο επίπεδο αρσενικού, αλλά επειδή το αρσενικό τείνει να συσσωρεύεται στα εξωτερικά στρώματα του ρυζιού, η καστανή ποικιλία έχει υψηλότερα επίπεδα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ανόργανο αρσενικό έχει συνδεθεί με δερματικές διαταραχές και αυξημένους κινδύνους για καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα, σύμφωνα με τον FDA. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε πολύ υψηλές ποσότητες ανόργανου αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, μώλωπες και μούδιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια και τα πόδια. Η έκθεση σε ανόργανο αρσενικό στη μήτρα και σε πολύ μικρά παιδιά σχετίζεται με μειωμένη πνευματική ανάπτυξη.

5. Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη διακοπή της εξέλιξης της νευροπάθειας

Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για υγιή νεύρα, όπως η βιταμίνη Β12, καθώς και σε άμεση δηλητηρίαση των νεύρων. Τα συμπτώματα της νευροπάθειας που σχετίζεται με το αλκοόλ περιλαμβάνουν πόνο στα νεύρα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, μυϊκή αδυναμία και κράμπες, στυτική δυσλειτουργία και δυσανεξία στη θερμότητα. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη αυτά τα συμπτώματα και ο γιατρός σας κρίνει ότι σχετίζονται με το αλκοόλ, η καλύτερη πορεία δράσης για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας είναι να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ.

6. Κατανοήστε τη σχέση σας με τη γλουτένη εάν η κοιλιοκάκη προκάλεσε βλάβη στα νεύρα σας

Η κοιλιοκάκη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για νευροπάθεια, επομένως θα θελήσετε να υποβληθείτε σε έλεγχο για την αυτοάνοση κατάσταση εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία πίσω από τα συμπτώματά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή είναι το κύριο εργαλείο διαχείρισης και θεραπείας για την κοιλιοκάκη. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αυτή την πάθηση πρέπει να αποφεύγουν την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε ορισμένα είδη ψωμιού και ακόμη και σε προϊόντα μακιγιάζ.

Η κοιλιοκάκη περιλαμβάνει βλάβη στο λεπτό έντερο που προκαλείται από ακραία δυσανεξία στη γλουτένη και μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση ζωτικών θρεπτικών συστατικών που στη συνέχεια να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων. Επιπλέον, η ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία είναι πολύ λιγότερο σοβαρή, συνδέεται επίσης με νευροπαθητικά συμπτώματα, επομένως θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι ελέγχεστε για αυτήν την πάθηση εάν θέλετε να καταλάβετε τι προκαλεί νευροπάθεια στην περίπτωσή σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα