Το 72% των διαγνώσεων με διαβήτη έχουν γίνει εξαιτίας επιπλοκών, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη

Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη επιβάλλεται και για την άμεση πρόληψη των επιπλοκών

Σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), διαπιστώθηκε ότι, το 72% των διαγνώσεων για διαβήτη παγκοσμίως, έχουν γίνει εξαιτίας επιπλοκών, οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή. Οι βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης αφορούν την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια. Πιο συχνές είναι οι επιπλοκές που αφορούν προβλήματα στα μάτια (46%), τα πόδια (38%) και τα δόντια ή τη στοματική υγεία, γενικότερα (37%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος επιπλοκών, προκαλεί σημαντικό άγχος στα άτομα με διαβήτη. Για την ακρίβεια, πάνω από τους μισούς –το 55% των ασθενών– ανησυχούν για την ανάπτυξη επιπλοκών λόγω του διαβήτη, τον περισσότερο καιρό.

Ο κίνδυνος επιπλοκών, όμως, μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, της έγκαιρης θεραπείας και της ενημέρωσης των ασθενών για την πρόληψη και τη φροντίδα του εαυτού τους. Κατά την έρευνα, οι ασθενείς ρωτήθηκαν για τις δυνατότητες πρόληψης των επιπλοκών και οι τέσσερις στους πέντε (84%) απάντησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι ο γιατρός ή ο πάροχος περίθαλψής τους, θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.

Με τα δεδομένα αυτά, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη σχεδίασε μια τριετή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία θα επικεντρωθεί:

  • Στη σωματική ευεξία, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και τη διαχείριση όλων των τύπων διαβήτη και των επιπλοκών τους.
  • Στην κοινωνική ευημερία, επισημαίνοντας τους φραγμούς που περιορίζουν ένα άτομο που ζει με διαβήτη από το να ζήσει μια υγιή και ικανοποιητική ζωή με την κατάστασή του και
  • Στην ψυχική ευεξία, εστιάζοντας στις προκλήσεις, το στρες και το άγχος που μπορεί να φέρει η ζωή με μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης και εντάσσοντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών στο πλαίσιο της θεραπείας του πάσχοντος από διαβήτη.

Οι επιπλοκές

Εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό κλπ., ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες:

Στα νεύρα, με νευροπάθεια, που φέρνει μουδιάσματα και πόνο, συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Στα νεφρά: με βλάβη που μειώνει την ικανότητα φιλτραρίσματος τους.

Στα μάτια: προκαλώντας καταρράκτη, γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθεια και πιθανή τύφλωση.

Στο δέρμα: οδηγώντας λοιμώξεις από βακτήρια ή μύκητες και σε τραύματα που αργούν να επουλωθούν.

Στα αυτιά: προκαλώντας πιθανότατα προβλήματα ακοής.

Επίσης μπορεί να προκαλέσει:

Υπνική άπνοια λόγω παχυσαρκίας και

Γνωσιακή έκπτωση, καθώς υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου ΙΙ και αυξημένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την τήρηση του πλάνου θεραπείας και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

(Πηγή: in.gr)

IDF: Το 72% των διαγνώσεων με διαβήτη έχουν γίνει εξαιτίας επιπλοκών | Γλυκός Πλανήτης

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων
Περισσότερα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία μπορεί να κάνει στην κυριολεξία “κόλαση” τις νύχτες…
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία: Πώς και γιατί συνδέεται με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς συνδέονται η Υπογλυκαιμία με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Η σημασία της διατήρησης σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.…