Διαχείριση της Υπνικής Άπνοιας σε άτομα με Διαβήτη

Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, αλλά η πάθηση θεωρείται ότι επηρεάζει 39 εκατομμύρια συνολικά.
Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, αλλά η πάθηση θεωρείται ότι επηρεάζει 39 εκατομμύρια συνολικά.

Γιατί πρέπει όσοι από εμάς πάσχουμε από διαβήτη να ανησυχούμε για αυτό, αναρωτιέται η Caron Golden, σε πρόσφατο άρθρο της στο diabetes daily; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η ποιότητα του ύπνου είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη και της ινσουλίνης. Και, σύμφωνα με μια μελέτη, έως και το 90 τοις εκατό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η πάθηση είναι επίσης πιο διαδεδομένη στον διαβήτη τύπου 1.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση υγείας κατά την οποία η αναπνοή κάποιου σταματά επανειλημμένα και αρχίζει ενώ κοιμάται. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας:

Αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA): Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή. Εδώ οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν, γεγονός που εμποδίζει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες.

Κεντρική άπνοια ύπνου (CSA): Είναι όταν ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σωστά σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή.

Κεντρική υπνική άπνοια επείγουσας θεραπείας: Αυτή είναι επίσης γνωστή ως σύνθετη άπνοια ύπνου. Εμφανίζεται όταν κάποιος με διαγνωσμένη OSA αντιμετωπίζει μια μετατροπή σε CSA ενώ λαμβάνει θεραπεία OSA.

Συνήθως, τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν δυνατό ροχαλητό, απώλεια αέρα κατά τον ύπνο, ξύπνημα με ξηροστομία, αφύπνιση με πονοκέφαλο, αϋπνία, υπερυπνία (υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας), δυσκολία εστίασης ενώ είναι ξύπνιος και ευερεθιστότητα.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να κανονίσει μια μελέτη ύπνου για να διαγνώσει την πάθηση και να καθορίσει ποιος τύπος είναι. Συνήθως, η εξέταση περιλαμβάνει παραπομπή σε κέντρο διαταραχών ύπνου, όπου ένας ειδικός ύπνου μπορεί να πραγματοποιήσει τεστ χρησιμοποιώντας νυχτερινή πολυυπνογραφία, εξοπλισμό που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου, τα πρότυπα αναπνοής, τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο έλεγχος μπορεί μερικές φορές να γίνει στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα απλοποιημένο τεστ που μετρά τον καρδιακό ρυθμό, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, τη ροή του αέρα και τα πρότυπα αναπνοής. Όμως, σημείωσε η Mayo Clinic, είναι πιο πιθανό να συνιστάται η πολυυπνογραφία σε ένα κέντρο ύπνου εάν θεωρείται πιθανή η CSA.

Οι αιτίες μπορεί να είναι γενετικές, αλλά η άπνοια ύπνου εντοπίζεται συχνότερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καπνιστές και ηλικίας άνω των 40 ετών.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ποιοτικός ύπνος;

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια περίοδος ξεκούρασης. Πολλά φυσιολογικά συμβάντα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου καλής ποιότητας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, κοιμάστε:

Θεραπεύει και επισκευάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Βοηθά στην υποστήριξη μιας υγιούς ισορροπίας των ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι (γρελίνη) ή χορτάτοι (λεπτίνη). Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, τα επίπεδα της γκρελίνης αυξάνονται και η λεπτίνη μειώνονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι από ό,τι αν κοιμάστε αρκετά.

Υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της μυϊκής μάζας και της επιδιόρθωσης κυττάρων και ιστών. Έχει ρόλο ακόμη και στην εφηβεία και τη γονιμότητα.

Επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα μικρόβια και τις ασθένειες προάγοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι κοινών λοιμώξεων

Μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του εγκεφαλικού.

Αλλά μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις του ύπνου – και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη – είναι η επιρροή του στη μεταβολική υγεία: πώς βοηθά το σώμα να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα.

Ο Μάθιου Γουόκερ, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, εξήγησε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι ο βαθύς ύπνος είναι κρίσιμος για την επαναφορά της ικανότητας του σώματος να ρυθμίζει την ινσουλίνη και επομένως να ρυθμίζει τη γλυκόζη:

…ο βαθύς ύπνος σας βοηθά να ελέγχετε καλύτερα την απόκριση του σακχάρου στο αίμα σας και βοηθά το σώμα και τα κύτταρα του σώματος. Πρώτον, λαμβάνετε περισσότερα σήματα ινσουλίνης για να πείτε, ουπς, υπάρχει περισσότερο σάκχαρο στο αίμα τριγύρω, ήρθε η ώρα να εξαλείψετε την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σας. Και βοηθάει τα κύτταρα ουσιαστικά να αρχίσουν να ρουφούν το σάκχαρο του αίματος, έτσι ώστε να μην πάθετε αυτή την επικίνδυνη ακίδα.

Ο Walker και άλλοι ερευνητές στο UC Berkeley δημοσίευσαν έρευνα το 2023 που υποδεικνύει έναν πιθανό μηχανισμό στους ανθρώπους που εξηγεί πώς και γιατί τα εγκεφαλικά κύματα βαθιού ύπνου μπορούν να ρυθμίσουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα την επόμενη μέρα.

Αυτά τα συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα λειτουργούν σαν ένα δάχτυλο που χτυπά το πρώτο ντόμινο για να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση από τον εγκέφαλο, μέχρι την καρδιά, και στη συνέχεια να αλλάξει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα του σώματος… Ειδικότερα, ο συνδυασμός δύο εγκεφαλικών κυμάτων, που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου και αργά κύματα, προβλέπουν αύξηση της ευαισθησίας του σώματος στην ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία κατά συνέπεια και ευεργετικά μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας θεραπευτικής θεραπείας για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και θα μπορούσε να χαρτογραφήσει και να προβλέψει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κάποιου.

Πώς σχετίζονται η υπνική άπνοια και ο διαβήτης;

Εάν έχετε ε τον διαβήτη και την υπνική άπνοια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τον διαβήτη. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, αυτή η παύση στην αναπνοή μπορεί να αυξήσει το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί περισσότερο σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος και επομένως υψηλά σάκχαρα στο αίμα.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) διαπίστωσε ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από την ηλικία και την παχυσαρκία, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι ήταν αξιοσημείωτο επειδή η ηλικία και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για τόσο OSA όσο και διαβήτης τύπου 2.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο: η άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη συχνότητα καρδιακών προβλημάτων ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υπάρχουν επίσης συνέπειες συμπεριφοράς που προέρχονται από την άπνοια ύπνου, η οποία επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μεταξύ άλλων ασθενειών. Εάν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, έχετε λιγότερο κίνητρο για άσκηση ή προγραμματισμό υγιεινών γευμάτων. Μπορεί να οδηγήσει στο να ξεχάσετε τη λήψη φαρμάκων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν σε άλλες επιπλοκές στην υγεία.

Θεραπείες Υπνικής Άπνοιας

Η πιο κοινή θεραπεία για την άπνοια ύπνου είναι ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών, γνωστό κοινώς ως CPAP. Είναι σχεδιασμένο για μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου και παρέχει πίεση αέρα μέσω μιας μάσκας που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πίεση αέρα που παρέχει κρατά ανοιχτές τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς για να αποτρέψει την άπνοια και το ροχαλητό. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να φορούν άνετα τη μάσκα, αλλά υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι μάσκας και τρόποι προσαρμογής της, επομένως αξίζει να πειραματιστείτε με διαφορετικά στυλ.

Για όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια συμβατική μηχανή CPAP επειδή δεν τους παρέχει σωστά την πίεση αέρα, υπάρχουν επίσης επιλογές. Το ένα είναι το auto-CPAP, το οποίο προσαρμόζει αυτόματα την πίεση του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το άλλο είναι ένα BPAP, το οποίο παρέχει θετική πίεση αεραγωγού σε δύο επίπεδα. Με άλλα λόγια, παρέχει περισσότερη πίεση όταν εισπνέετε και λιγότερη κατά την εκπνοή.

Μια λιγότερο αποτελεσματική, αλλά πιο εύκολη στη χρήση επιλογή είναι μια στοματική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να κρατά το λαιμό ανοιχτό.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλες μη ιατρικές θεραπείες πέρα ​​από τα CPAP που προσδιορίζονται από την κλινική του Κλίβελαντ. Αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι θεραπείες, αλλά θα μπορούσαν να μειώσουν την άπνοια ύπνου σε σημείο που είτε δεν συμβαίνει είτε δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Απώλεια βάρους

Αλλαγές θέσης ύπνου ή αντικείμενα που βοηθούν στον ύπνο, όπως ειδικά μαξιλάρια στήριξης για να σας κρατούν μακριά από την πλάτη σας και να εμποδίζουν τους μαλακούς ιστούς να πιέζουν την τραχεία

Ρινικά σπρέι και κολλητικές ταινίες που μπορούν να βοηθήσουν το ροχαλητό και την ήπια άπνοια ύπνου

Αντιμετώπιση υποκείμενων παθήσεων όπως καρδιακή ανεπάρκεια

Αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής ή της μείωσης των φαρμάκων για τον πόνο με οπιοειδή.

Η θεραπεία της άπνοιας ύπνου βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα;

Εάν η παχυσαρκία συμβάλλει στην άπνοια ύπνου, η σημαντική μείωση του βάρους μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της OSA και, σύμφωνα με το Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, θα μπορούσε να την εξαλείψει. Και, όπως γνωρίζουμε, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Η τακτική μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την OSA, μαζί με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι σαφές εάν η μακροχρόνια θεραπεία της άπνοιας ύπνου με CPAP πράγματι βελτιώνει τη γλυκαιμία ή αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2. Μια ερευνητική εργασία του 2020 που δημοσιεύθηκε από την ADA εξέτασε το έργο άλλων ερευνητών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η CPAP, την οποία αναφέρεται ως η χρυσή τυπική θεραπεία της, «δεν έχει αποδειχθεί σταθερά ότι βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο ή μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε κλινικές δοκιμές στις οποίες το CPAP χρησιμοποιήθηκε για 1-6 μήνες.»

Μια άλλη βιβλιογραφική ανασκόπηση, που διεξήχθη το 2023 από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, αναγνώρισε επίσης μικτά αποτελέσματα σχετικά με τον αντίκτυπο της θεραπείας OSA με CPAP, επισημαίνοντας την πιθανή σχέση της με την κακή τήρηση της CPAP καθώς και «διατροφική αδιακρισία μετά από συμπτωματική βελτίωση με Θεραπεία CPAP» — ή επιλογή ασθενών στις μελέτες.

Ωστόσο, αυτοί οι ερευνητές τόνισαν ότι «η υγεία του ύπνου συχνά αγνοείται παρά την πιθανή συμβολή της στη θεραπεία της OSA, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2». Μείνετε συντονισμένοι, με άλλα λόγια. Επειδή, όπως σημείωσαν αυτοί οι ερευνητές του UCSD, η άπνοια ύπνου, και συγκεκριμένα η OSA, υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Περισσότερη εστίαση στην ενσωμάτωση της υγείας του ύπνου γενικά στη θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του OSA και του διαβήτη τύπου 2.

Πηγή

Η Caron Golden είναι βραβευμένη ανεξάρτητη συγγραφέας. Συνεργαζόμενη τακτικά στο ιστολόγιο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη και στο τμήμα τροφίμων του San Diego Union-Tribune, η δουλειά της έχει επίσης εμφανιστεί στους Los Angeles Times, Edible San Diego, Saveur και Sunset Magazine.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Χρήστος Δαραμήλας: «O σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά μια χρόνια πάθηση»

Συνέντευξη του Χρήστου Δαραμήλα στην Μαρία Κατσικαδάκου και στο GlykouliGr. Ο Χρήστος Δαραμήλας είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας…