Γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προτείνεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.
Ερευνητές από το Brigham and Womens Hospital, εξέτασαν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τη Γυναικεία Υγεία, μιας έρευνας μεγάλης κλίμακας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από 25,000 γυναίκες επαγγελματίες υγείας. Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία των γυναικών αυτών για περισσότερα από 20 χρόνια.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ακολούθησαν την ίδια διατροφή. Προκειμένου να ανακαλύψουν ποια βιολογική διαδικασία οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, μελέτησαν συγκεκριμένους βιοδείκτες. Έτσι, ανακάλυψαν ότι οι μηχανισμοί που παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο δείκτης μάζας σώματος, ο μεταβολισμός των λιποπρωτεϊνών και οι φλεγμονές.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη, ότι με τη βελτίωση της διατροφής οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι» είπε η συγγραφέας της έρευνας Samia Mora, MD, MHS, της Προληπτικής και Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Brigham, και επίκουρος καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard. «Μεγάλο μέρος του οφέλους που βλέπουμε μπορεί να εξηγηθεί με μόλις λίγες βιολογικές οδούς και είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν συμβαίνουν αμέσως – ενώ ο μεταβολισμός μπορεί να αλλάξει σε μικρό χρονικό διάστημα, η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν πιο μακροχρόνιες αλλαγές, που μπορεί να προσφέρουν προστασία για δεκαετίες.»
Η Έρευνα Γυναικείας Υγείας από το 1992 μέχρι το 1995 άρχισε να εξετάζει την υγεία γυναικών επαγγελματιών υγείας και συνέχισε να μαζεύει στοιχεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Σχεδιάστηκε ώστε να αξιολογεί την επίδραση της βιταμίνης Ε και της χαμηλής δόσης ασπιρίνης στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και καρκίνου. Επιπλέον, όταν η έρευνα ξεκίνησε, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την συχνότητα πρόσληψης τροφής, τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας, και να δώσουν δημογραφικά στοιχεία. Περισσότερες από 28,000 γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος στην αρχή της έρευνας.
Η Mora και οι συνάδελφοι της χρησιμοποίησαν στοιχειά από τα ερωτηματολόγια και τα δείγματα αίματος, ώστε να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής δίαιτας και του διαβήτη τύπου 2. Για να το κάνουν αυτό, βαθμολόγησαν το κάθε ιστορικό ανάλογα με την ποσότητα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, καρπών και ψαριών, ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ και τη μειωμένη πρόσληψη κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος. Η ομάδα μέτρησε έναν αριθμό βασικών βιοδεικτών, όπως η χοληστερίνη, αλλά και πιο εξειδικευμένων που μπορεί να βρεθούν με τη χρήση νουκλεϊκού μαγνητικού συντονισμού. Τέτοιοι βιοδείκτες ήταν οι λιποπρωτεΐνες, μόρια δηλαδή που αποθηκεύουν και μεταφέρουν λίπη και πρωτεΐνες, και μετρήσεις της αντίστασης της ινσουλίνης.
Από τις 25.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, 2,307 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που στην αρχή της έρευνας ακολούθησαν πιο αυστηρά τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 30% μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, απ’ ότι οι γυναίκες που δεν ακολούθησαν τη διατροφή το ίδιο αυστηρά. Το αποτέλεσμα αυτό αφορά γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 (δηλαδή υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες) και όχι σε αυτές που είχαν μικρότερη μάζα σώματος.
Φαίνεται ότι η μεσογειακή δίαιτα επέδρασε κατά κύριο λόγο στην ανίσταση στην ινσουλίνη, ενώ είχε θετική επίδραση στο δείκτη μάζας σώματος, στις συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνών και της φλεγμονής.
«Τα οφέλη της Μεσογειακή δίαιτα ως προς το διαβήτη τύπου 2 μπόρεσαν να εξηγηθούν με τη μελέτη των βιοδεικτών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία, τον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών και την φλεγμονή» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Shafqat Ahmad, Ph.D., ερευνητής στον Τομέα Μοριακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala στην Σουηδία, που βοήθησε στη διενέργεια της έρευνας όταν εργαζόταν στο Brigham. «Η κατανόηση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρωταρχική πρόληψη της ασθένειας του διαβήτη.»
Ένα από τα δυνατά σημεία αυτής της έρευνας ήταν η διάρκειά της – αντίθετα με πολλές προηγούμενες έρευνες που έχουν μελετήσει μόνο τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις των διαφόρων ειδών διατροφής, η Έρευνα Γυναικείας Υγείας παρακολούθησε τις γυναίκες που έλαβαν μέρος για 25 χρόνια, ώστε να διαπιστώσουν ποιες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές όμως σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε αυτήν την έρευνα, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν ήταν κυρίως λευκές, και μορφωμένες και ήταν όλες επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, τα στοιχεία σχετικά με την πρόσληψη τροφής τα έδωσαν οι ίδιες οι γυναίκες και μόνο στην αρχή της μελέτης. Οι βιοδείκτες επίσης μετρήθηκαν μόνο όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέρος στην έρευνα.
Η Μόρα επισημαίνει ότι η κατανόηση της βιολογικής διεργασίας που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να βοηθά στην προστασία ενάντια στον διαβήτη, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής, και στην καθοδήγηση των ασθενών από τους γιατρούς τους ως προς την διατροφή.
«Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να μαζευτούν μετά από καιρό» είπε. «Και μπορεί να υπάρχουν πολλά βιολογικά μονοπάτια που οδηγούν σε ένα όφελος. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που οι ασθενείς μπορούν να κάνουν για τη μελλοντική τους υγεία είναι να βελτιώσουν την διατροφή τους, και τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί.»
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε
Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του Διαβήτης οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές – Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η έγκαιρη διάγνωση…
Τα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία
Πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε
Τα υποκατάστατα γευμάτων βοηθούν στο χάσιμο βάρους;
Κυκλοφορούν αρκετά υποκατάστατα γεύματος στην αγορά. Είναι αλήθεια όμως ότι μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια κιλών; Όλοι…
Τα πράσσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην μυική δύναμη σύμφωνα με νέα έρευνα
Η κατανάλωση ενός φλυτζανιού πράσινων λαχανικών την ημέρα, θα μπορούσε να ενισχύσει την λειτουργία των μυών, σύμφωνα με…