Έχει το άλφα-λιποϊκό οξύ αποτελεσματική δράση για τη διαβητική νευροπάθεια;

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ALA μπορεί να παίζει ρόλο στη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας

Το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ALA μπορεί να παίζει ρόλο στη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας.

Γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντική είναι η δίαιτα για τη διατήρηση των συμπτωμάτων του διαβήτη και των επιπέδων γλυκόζης. Εάν ζείτε με διαβητική νευροπάθεια, έναν τύπο νευρικής βλάβης που προκύπτει από διαβήτη, ορισμένες φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το ένα ονομάζεται άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στη θεραπεία της νευροπάθειας. Επιπλέον, ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση των κυττάρων και των οργάνων σας όπως ο εγκέφαλος και το συκώτι σας υγιή.

Τι λέει μέχρι στιγμής η έρευνα για το ALA; Ας ανακαλύψουμε.

Τι είναι το άλφα λιποϊκό οξύ;

Το ALA είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το κόκκινο κρέας. Τα κύτταρα του σώματός σας το κάνουν επίσης σε μικρές ποσότητες.

Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες, καθιστώντας τα κρίσιμα συστατικά του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Το ALA είναι ένα αντιοξειδωτικό που η πρώιμη έρευνα έχει βρει ότι μπορεί να είναι ευεργετικό εάν έχετε διαβήτη.

«Το ALA θεωρείται περισσότερο ως μια συμπληρωματική θεραπεία που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διαβητική νευροπάθεια», λέει ο Δρ. Maamoun Salam, αναπληρωτής καθηγητής ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Έχει επίσης κάποια αποτελέσματα μείωσης της γλυκόζης».

Το άλφα-λιποϊκό οξύ δεν πρέπει να συγχέεται με το άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που δεν παράγει το σώμα σας. Ίδια αρχικά, διαφορετικές ενώσεις.

Άλφα-λιποϊκό οξύ και νευροπάθεια

Όταν έχετε χρόνια υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τα νεύρα σας. Έτσι αναπτύσσεται η διαβητική νευροπάθεια.

Το ALA μπορεί να βοηθήσει τη νευροπάθεια με πολλούς τρόπους. Από μόνο του, είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό. Η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής ALA μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα βιταμίνης C και Ε, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν την παροχή του σώματός σας σε γλουταθειόνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό. Μαζί, αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά μπορούν να καθαρίσουν τις ελεύθερες ρίζες –μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα– πιο αποτελεσματικά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε διαβήτη, καθώς τα άτομα με την πάθηση είτε παράγουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες, είτε τις καθαρίζουν πιο αργά είτε και τα δύο. Λιγότερες ελεύθερες ρίζες μπορεί να σημαίνουν λιγότερη νευρική βλάβη και ηπιότερα συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας.

Ο Δρ. Salam επισημαίνει μια τριάδα δοκιμών του ALA σε άτομα με διαβήτη που έδειξαν βελτιώσεις στον πόνο, το μούδιασμα και την παραισθησία. Ωστόσο, σημειώνει, τα μεγέθη του δείγματος ήταν μικρά και η διάρκεια της μελέτης μικρή, επομένως είναι δύσκολο να συμπεράνουμε εάν το ALA είναι αποτελεσματικό για τη διαβητική νευροπάθεια.

Άλφα-λιποϊκό οξύ και έλεγχος γλυκόζης

Για τα άτομα με διαβήτη, το ALA μπορεί επίσης να επεκταθεί πέρα ​​από τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας και να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το ALA λειτουργεί δεσμεύοντας ορισμένους υποδοχείς ινσουλίνης στα ηπατικά κύτταρα. Η ένωση έχει ονομαστεί ινσουλινομιμητικός παράγοντας, που σημαίνει ότι μιμείται τις επιδράσεις της ινσουλίνης. Αν και η έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα, η αύξηση της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης που προκύπτει από τη λήψη συμπληρωμάτων ALA μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση της γλυκόζης.

Πώς να πάρετε το ALA

Όλα τα κύτταρα του σώματος παράγουν φυσικά κάποια ALA. Μπορείτε να πάρετε περισσότερα μέσω τροφών όπως:

Μπρόκολο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Συκώτι

κόκκινο κρέας

Πίτουρο ρυζιού

Ντομάτες

Σπανάκι

Μαγιά

Μπορείτε επίσης να το πάρετε από συμπληρώματα διατροφής, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακριβά. Δεδομένου ότι το ALA είναι τόσο υδατοδιαλυτό όσο και λιποδιαλυτό, δεν χρειάζεται να το παίρνετε με το φαγητό όπως θα κάνατε με μια καθαρά λιποδιαλυτή ένωση όπως η βιταμίνη D.

Πιθανές παρενέργειες του ALA

Το ALA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και επομένως δεν απαιτεί το ίδιο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων και αυστηρούς επιστημονικούς ελέγχους με ένα φαρμακευτικό φάρμακο. Παρόμοια με άλλα συμπληρώματα διατροφής, χρειάζεται μόνο να θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό από τις Η.Π.Α. Food and Drug Administration προς πώληση.

Το ALA δεν βρίσκεται γενικά σε δισκία ή κάψουλες άνω των 600 mg, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλότερες δόσεις δεν είναι πιο αποτελεσματικές. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσπεψία (πέψη, ξινό στομάχι)

Υπογλυκαιμία

Ναυτία

Εμετός

Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες το ALA φαίνεται να έχει προκαλέσει αυτοάνοσο σύνδρομο ινσουλίνης, έναν σπάνιο τύπο υπογλυκαιμίας που προκαλείται από πάρα πολλά αυτοαντισώματα ινσουλίνης.

Είναι το ALA κατάλληλο για εσάς;

«Μερικές φορές θα το προσφέρω ως πρόσθετη θεραπεία για όσους δεν επιθυμούν να αλλάξουν σε άλλο εγκεκριμένο παράγοντα ή να αυξήσουν τη δόση ενός παράγοντα που χρησιμοποιούν επειδή θέλουν να αποφύγουν παρενέργειες», δηλώνει ο Δρ. Salam.

Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής όπως το ALA. Τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν το να προσέχετε τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη λήψη οποιωνδήποτε και όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διαβήτης: Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας με τους DPP4 αναστολείς

Οι DPP4 αναστολείς κατέχουν μεγάλο μερίδιο, στη συνταγογράφηση του Διαβήτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σαξαγλιπτίνη, βινταγλιπτίνη, σιταγλιπτίνη,…