Ποια είναι μία από τις κύριες αιτίες του διαβήτη για την οποία δεν μιλάμε αρκετά

Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη – αλλά τι γίνεται με το υπερβολικό άγχος;

Η σύνδεση του στρες και του σακχάρου στο αίμα για την οποία δεν μιλάμε αρκετά. Οι πιθανότητες είναι ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχετε πρόβλημα σακχάρου στο αίμα. Τα στατιστικά είναι συγκλονιστικά. Δυστυχώς, επτά από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου για τους Αμερικανούς είναι χρόνιες ασθένειες και οι περισσότερες από αυτές συνδέονται με δυσλειτουργικό σάκχαρο στο αίμα.

Πάνω από 120 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη και εννέα από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούνται ή επιδεινώνονται από μεταβολική δυσλειτουργία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.96 εκατομμύρια Αμερικανοί με προδιαβήτη. Το 70% αυτών των ανθρώπων θα είναι διαβητικό μέσα σε 10 χρόνια και το 84% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν.

Όλα αυτά τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα επιστρέφουν σε μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λήψη των σακχάρων από τα τρόφιμα που τρώτε και τη μεταφορά τους στα κύτταρά σας, όπου τα σάκχαρα μπορούν να μετατραπούν σε ενέργεια για να τροφοδοτήσουν το σώμα σας.

Όταν τρώτε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή υδατάνθρακες, ειδικά όταν δεν περιέχει πολλές φυτικές ίνες, αυτή η τροφή μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σας, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ινσουλίνης για να αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα σας και να το στείλει στο μύες και κύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν αμέσως ή στο συκώτι σας για αποθήκευση όταν το χρειαστείτε αργότερα.

Αλλά εδώ είναι το πράγμα: Χρειάζεστε μόνο τόση γλυκόζη και αν τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες συνεχώς, το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Δυστυχώς, η κατανάλωση πάρα πολλών τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και υδατάνθρακες είναι ο κανόνας στην κοινωνία μας.

Η συνέπεια είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι όταν το σώμα σας αναπτύσσει μια ανοχή στην ινσουλίνη. Σε απάντηση, το σώμα σας χρειάζεται να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να μεταφέρει τη γλυκόζη στο αίμα σας στα κύτταρά σας. Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να συμβαδίσει και αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, έχετε χρόνια υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή διαβήτη τύπου 2.

Το πρόβλημα του σακχάρου στον δυτικό κόσμο δεν είναι μυστικό. Πιθανώς γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους του διαβήτη και τι πρέπει να κάνετε για να τον αποτρέψετε. Αυτό που δεν είναι κοινό γνωστό είναι το γεγονός ότι η υγεία του σακχάρου στο αίμα συνδέεται περίπλοκα με το έντερο μας και τα επίπεδα άγχους μας.

Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη εστίαση στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αιτίες του διαβήτη είναι πιο περίπλοκες από αυτό και σχετίζονται περίπλοκα με το έντερο και τα επίπεδα άγχους μας.

Μπορείτε να χαράξετε πολλές γραμμές μεταξύ της υγείας του σακχάρου στο αίμα και της σύνδεσης του εντέρου. Η υγεία του εντέρου σας παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη από το Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής στην Mayo Clinic παρακολούθησε μια ομάδα 300 ατόμων σε διάστημα έξι ημερών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γλυκαιμικές αποκρίσεις στα τρόφιμα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια το σάκχαρο στο αίμα μεταξύ 32% και 40% των περιπτώσεων, όταν έλαβαν υπόψη απλώς ποια τρόφιμα έτρωγαν τα άτομα και πόσες θερμίδες κατανάλωναν. Όμως, όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τη συγκεκριμένη σύνθεση των μικροβιωμάτων των συμμετεχόντων, κατάφεραν να προβλέψουν με ακρίβεια την απόκριση του σακχάρου στο αίμα στο 62% των περιπτώσεων.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν επίσης τη σύνδεση μεταξύ του σακχάρου στο αίμα και του μικροβιώματος. Όσοι είναι υπέρβαροι ή δυσκολεύονται να χάσουν βάρος –σύμπτωμα υποκείμενων μεταβολικών προβλημάτων– τείνουν να έχουν χαμηλότερη ποικιλότητα μικροβιώματος, με λιγότερα ευεργετικά μικρόβια και περισσότερα επιβλαβή βακτήρια και μύκητες.

Σε μια άλλη συναρπαστική μελέτη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μεταμοσχεύσουν το μικροβίωμα των διαβητικών ποντικών σε υγιή ποντίκια για να τα κάνουν επίσης διαβητικά-χωρίς να αλλάξουν καθόλου το τι έτρωγαν τα ποντίκια, που οδηγεί σε έναν τύπο χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού που σας θέτει σε κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Δεν μπορώ να προχωρήσουμε από το θέμα της ινσουλίνης χωρίς να μιλήσουμε για αρνητικά συναισθήματα, καθώς υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των δύο.

Αυτές τις μέρες, τα στρεσογόνα γεγονότα όπως οι οικογενειακές απώλειες ή τα προβλήματα στην εργασία είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την έναρξη του διαβήτη. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι τραυματικές εμπειρίες, το οικογενειακό χάος και τα προβλήματα συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία συνδέονται επίσης με τον διαβήτη.

Τι εξηγεί λοιπόν αυτή τη σύνδεση; Αποδεικνύεται ότι η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τεχνικά, πρόκειται για μια εξελικτική προσαρμογή. Όταν προσπαθούμε να αντιδράσουμε, χρειαζόμαστε άμεση ζάχαρη στο αίμα μας για να τροφοδοτήσουμε τους μυς και τα κύτταρά μας για να βγούμε από μια επικίνδυνη κατάσταση.

Επομένως, είναι λογικό ότι όταν αντιμετωπίζουμε μια απειλή, το σώμα μας κάνει αυτό που είναι σχεδιασμένο να κάνει, σταματώντας την πέψη και άλλες λιγότερο κρίσιμες σωματικές διαδικασίες, όπως μηχανισμούς επισκευής και καθαρισμού, και διοχετεύοντας τους πόρους του στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μυς. Το μόνο πρόβλημα εμφανίζεται όταν το άγχος είναι χρόνιο. Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον διαβήτη και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Εάν έχετε πρόβλημα σακχάρου στο αίμα, η σχέση σας με το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανισορροπία σας και ότι η θεραπεία θα απαιτήσει μια προσέγγιση που αντιμετωπίζει και τις δύο φυσικές αιτίες των ανισορροπιών σακχάρου στο αίμα –όπως ανισορροπίες μικροβιώματος και υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης– και τις συναισθηματικές, όπως το χρόνιο στρες ή τις επιπτώσεις του τραύματος.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.