Πόνος στην πλάτη και διαβήτης

Ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου στη μέση μπορεί να είναι περίπλοκος, ειδικά εάν έχετε διαβήτη
Ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου στη μέση μπορεί να είναι περίπλοκος, ειδικά εάν έχετε διαβήτη

Ναι, ο πόνος στην πλάτη είναι συχνός σε άτομα με διαβήτη. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τα άτομα με διαβήτη έχουν 35 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη και τη μέση. Ο πόνος στην πλάτη έχει πολλές πιθανές αιτίες, μερικές από τις οποίες αλληλεπικαλύπτονται με τις αιτίες του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νευροπάθεια, ο διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2 μπορεί να είναι άμεση αιτία πόνου στην πλάτη. Και σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη και ο διαβήτης μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Εάν υποφέρετε από πόνο στην πλάτη ή τη μέση, είστε στην πραγματικότητα μεταξύ της πλειοψηφίας των Αμερικανών – 75 έως 85 τοις εκατό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρολογικών Χειρουργών. Σχεδόν στο 90 τοις εκατό των περιπτώσεων, ο πόνος είναι προσωρινός και βελτιώνεται χωρίς να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Αλλά εάν ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερες από 12 εβδομάδες, θεωρείται χρόνιος και αξίζει επαγγελματική αξιολόγηση.

Εάν ο πόνος σας φαίνεται να είναι χρόνιος, μάλλον είναι καιρός να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Και αν έχετε διαβήτη, αξίζει να γνωρίζετε ότι ο πόνος στην πλάτη σας μπορεί να σχετίζεται με τη μεταβολική σας υγεία. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που συνδέουν τον διαβήτη και τον πόνο στην πλάτη:

Παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και/ή κατάθλιψη

Διαβητική νευροπάθεια

Εκφύλιση οσφυϊκού δίσκου ή LDD

DISH, ή νόσος Forestier

Οστεοπόρωση

Κοινοί Παράγοντες Κινδύνου: Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης και Κατάθλιψη

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί τόσο για τον διαβήτη τύπου 2 όσο και για τον πόνο στην πλάτη.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Το ίδιο μπορεί και η καθιστική συμπεριφορά. Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει το μηχανικό στρες στο σώμα, μαζί με τη φλεγμονή. Μια μελέτη του 2021 εξήγησε ότι το αυξημένο φορτίο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση του δίσκου και κήλη, καθώς και σε στένωση της σπονδυλικής στήλης – όλα αυτά εκφράζονται ως πόνος στη μέση και την πλάτη.

Η κατάθλιψη είναι ένας άλλος ύπουλος κοινός παράγοντας. Υπάρχουν σημαντικές αμφίδρομες συσχετίσεις μεταξύ του πόνου στην πλάτη και της κατάθλιψης, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πάθηση μπορεί να βοηθήσει να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την άλλη. Υπάρχει επίσης 60 τοις εκατό κίνδυνος κατάθλιψης που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση της θεραπείας, την απώλεια μεταβολικού ελέγχου, το μειωμένο βιοτικό επίπεδο, την αυξημένη αναπηρία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το βάρος της διαχείρισης των επιπλοκών της.

Για πολλούς ανθρώπους, τα ζητήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν από τη διαχείριση του διαβήτη εμπίπτουν στον τίτλο «διαβήτη αγωνία». Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή απώλειας ενδιαφέροντος ή κινήτρου για τη διατήρηση της αυτοφροντίδας που σχετίζεται με το διαβήτη, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τη λήψη ινσουλίνης ή φαρμάκων, αλλά και την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Εάν η αυτοφροντίδα αγνοηθεί λόγω κατάθλιψης ή αγωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, επιδείνωση της έλλειψης κινήτρων και, στη συνέχεια, σε πόνο στην πλάτη.

Τα καλά νέα είναι ότι η καλή διαχείριση του διαβήτη –η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η άσκηση και η χρήση φαρμάκων με σύνεση– μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα το σάκχαρο στο αίμα και τον πόνο στην πλάτη σας.

Διαβητική νευροπάθεια

Συσχετίζουμε συνήθως τη διαβητική νευροπάθεια με προβλήματα γύρω από τα πόδια και τα άκρα, όχι απαραίτητα την πλάτη. Η νευροπάθεια είναι ένας τύπος νευρικής βλάβης, σε άτομα με διαβήτη, προκαλείται από χρόνια αυξημένα σάκχαρα στο αίμα.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να έχετε νευροπαθητικό πόνο στην πλάτη ή στη σπονδυλική στήλη που προκαλείται από διαβήτη, λέει η MercyHealth. Η κλινική σημειώνει παράγοντες κινδύνου που περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία και το υπερβολικό βάρος.

Τυπικά, η νευροπάθεια στην πλάτη ή στη σπονδυλική στήλη μπορεί να εκδηλώσει πόνο ως κρύο, κάψιμο, βαθύ πόνο, σοβαρό ή οξύ πόνος, επίμονο μυρμήγκιασμα, αδυναμία και μούδιασμα, ή πόνος που διοχετεύεται από τη νευρική διαδρομή προς τα άκρα.

Η νευροπάθεια είναι εξαιρετικά συχνή. Μια έκθεση του 2021 εξήγησε ότι τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε νευροπάθεια στο 90 τοις εκατό των ασθενών εντός 25 ετών από τη διάγνωση. Η μυϊκή αδυναμία, η έλλειψη συντονισμού και ο πόνος είναι συμπτώματα που εξαπλώνονται σταδιακά από την κάτω πλευρά του σώματος στην πλάτη και τον αυχένα. «Ο διαβήτης και η οσφυαλγία συνδέονται», είπαν οι ερευνητές, «και ο πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας».

Εκφύλιση οσφυϊκού δίσκου

Ο εκφυλισμός του οσφυϊκού δίσκου (LDD) είναι όταν οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των σπονδύλων σας φθείρονται. Οι δίσκοι λειτουργούν ως αμορτισέρ και όταν φθείρονται, τα οστά μπορούν να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο στην πλάτη και πιθανώς καταστάσεις όπως σκολίωση ενηλίκων, κήλη δίσκου, στένωση σπονδυλικής στήλης ή σπονδυλολίσθηση. Μόλις φτάσετε στα 40, ο εκφυλισμός του δίσκου είναι, σε κάποιο βαθμό, αρκετά συχνός, αν και δεν είναι όλοι συμπτωματικός. Όμως, ενώ είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 40 ετών, ένας παράγοντας για την ανάπτυξη LDD είναι η παχυσαρκία.

Το 2018, μια μελέτη ανέφερε ότι ο διαβήτης τύπου 2 ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για τη LDD, υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια του διαβήτη τύπου 2 είχε μια «ήπια τάση» να αναπτύξει πιο σοβαρή LDD από αυτές που δεν έχετε διαβήτη – και ότι όσο περισσότερο καιρό κάποιος είχε διαβήτη, τόσο πιο σοβαρός θα ήταν ο εκφυλισμός του δίσκου. Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή εκφύλιση του δίσκου.

DISH ή Νόσος Forestier

Η διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση (DISH) είναι επίσης γνωστή ως νόσος Forestier. Είναι μια σκλήρυνση των τενόντων και των συνδέσμων που συνήθως επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μπορεί να σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2, «ίσως λόγω ινσουλίνης ή αυξητικών παραγόντων που μοιάζουν με ινσουλίνη που προάγουν την ανάπτυξη νέων οστών». Υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 50 ετών μπορεί να έχουν DISH, ανέφερε το Ίδρυμα Αρθρίτιδας.

Ενώ το DISH δεν προκαλεί φλεγμονή ή προσβάλλει τον χόνδρο της άρθρωσης, οι σκληρυμένοι τένοντες και οι σύνδεσμοι μπορεί να σχηματίσουν οστικά άκανθα εκεί που συνδέονται με τα οστά. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η εκφυλιστική νόσος του δίσκου – με τακτική άσκηση και παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και διατάσεις για τη βελτίωση της ακαμψίας και του εύρους κίνησης. Εάν το DISH σχετίζεται με τον διαβήτη, είναι λογικό ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα και του βάρους σε ένα υγιές εύρος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής του.

Οστεοπόρωση

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση είναι εξοικειωμένες με τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Είναι μια διαταραχή που προκαλεί αποδυνάμωση των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος των οστών. Όμως, σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση, καθώς τείνουν να έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα. Οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι η ινσουλίνη μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς τα οστά μας είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Από νωρίς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, αλλά καθώς η οστεοπόρωση εξελίσσεται, μπορεί να αισθανθείτε απώλεια ύψους, η κακή στάση, σπασμένα οστά – και, ναι, πόνο στην πλάτη εάν υπάρχουν σπασμένα ή φθαρμένα οστά στη σπονδυλική στήλη. Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης εμφανίζεται αργότερα στη ζωή. Οι αρχές συνιστούν σωματική δραστηριότητα και λήψη άφθονου ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω μιας υγιεινής διατροφής και, εάν είναι απαραίτητο, συμπληρωμάτων.

Λήψη διάγνωσης και θεραπείας

Επειδή ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από τόσες πολλές πιθανές καταστάσεις, χωριστά ή σε συνδυασμό, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, είναι σημαντικό να εξεταστείτε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το MedCentral, όταν ένας γιατρός έχει ήδη διαπιστώσει ότι έχετε διαβήτη, θα πρέπει να κάνει μια φυσική εξέταση για να διαπιστώσει εάν ο πόνος στην πλάτη είναι νευροπαθητικός.

Μπορεί να υπάρχουν άλλες εξετάσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας, από αιματολογικές εξετάσεις μέχρι μαγνητική απεικόνιση. Εάν το DISH είναι πιθανό, συνήθως διαγιγνώσκεται με ακτινογραφία, μαζί με εξετάσεις αίματος για φλεγμονή. Η νόσος του οσφυϊκού δίσκου μπορεί να διαγνωστεί αρχικά με ερωτήσεις από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον πόνο σας, ακολουθούμενες από απεικονιστικές σαρώσεις και μια φυσική εξέταση.

Μπορεί ο πόνος στην πλάτη σας να είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια αλλαγή τρόπου ζωής. Μια εξέταση με το γιατρό σας μπορεί να καθορίσει ότι η καλή διαχείριση του διαβήτη που επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη σας.

Εάν ο πόνος στην πλάτη σας διαγνωστεί ως σύμπτωμα νευροπάθειας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τον διαχειριστείτε, ξεκινώντας από τη βελτίωση της διάθεσής σας με ξεκούραση και καλή ψυχική υγεία. Ναι, ο τακτικός καλός ύπνος και η καλή διάθεση θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αντίληψή σας για τον πόνο, καθώς και να διαχειριστείτε καλύτερα τον διαβήτη σας – και, εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική ανακούφιση. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, άσκησης και τοπικών θεραπειών, αν και μπορεί να χρειαστεί πολύς πειραματισμός για να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς.

Τέλος, εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, είναι καλή ιδέα να συζητήσετε με το γιατρό σας την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης και τους καλύτερους τρόπους για να την αντιμετωπίσετε. Εάν είστε μεγαλύτερος, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι κατάλληλο για την οστική σας πυκνότητα ή BMD, να υποβληθείτε σε σάρωση για οστεοπόρωση και, εάν λάβετε διάγνωση ότι την έχετε, ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες. Μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα χαμηλής επίπτωσης όπως περπάτημα, κολύμπι και γιόγκα.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα για τη διάγνωση και ο διαβήτης μπορεί να το περιπλέξει. Ίσως σχετίζεται με τον διαβήτη, ίσως κάτι άλλο να είναι η αιτία – ή ίσως πολλά προβλήματα συμβάλλουν στον πόνο σας. Η καλύτερη πορεία δράσης σας είναι να δείτε τον γιατρό σας για εξέταση για να καθορίσετε, αν όχι άμεση διάγνωση, ένα καλό σχέδιο θεραπείας.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς
Περισσότερα

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Διαβητική Αμφιβληστροειπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς