Γιατρός με διαβήτη επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στην κοινότητα του διαβήτη

Άλλη μια υπενθύμιση ότι ψυχική υγεία και διαχείριση του διαβήτη πάνε μαζί
Άλλη μια υπενθύμιση ότι ψυχική υγεία και διαχείριση του διαβήτη πάνε μαζί

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τα άτομα χωρίς διαβήτη, ωστόσο μόνο το 25% έως 50% λαμβάνουν θεραπεία.

Οι εμπειρίες του Brian Ulmer ως άτομο που ζει με διαβήτη τύπου 1 και ως ασκούμενος διαβητολόγος προσφέρουν μια προοπτική και στα δύο άκρα της εξίσωσης, ας δούμε τι λέει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Daily:

«Διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 όταν ήμουν πέντε ετών. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω ζήσει με το συνεχές απρόβλεπτο του διαβήτη. Κάθε φορά που πίστευα ότι το διαχειριζόμουν με μια ρουτίνα που θα με βοηθούσε να παραμείνω στο εύρος της γλυκόζης στο αίμα μου, ανακάλυπτα ότι δεν το είχα κάνει. Ο διαβήτης ήταν κάτι που δεν μπορούσα να ξεφύγω. Πάντα. Είναι μια ασθένεια 24/7, 365 ημερών/έτος/κάθε χρόνο. Πανταχού παρούσα. Δεν επρόκειτο ποτέ να γίνουν διακοπές χωρίς διαβήτη.

Η σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχικής υγείας δεν είναι κάτι νέο. Η δυσφορία για τον διαβήτη και η εξουθένωση του διαβήτη έχουν μελετηθεί καλά. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη και τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν λιγότερο κίνητρο να φροντίσουν σωστά τον εαυτό τους. Η σύνδεση είναι ισχυρή και πηγαίνει αμφίδρομα – τα καλά νέα είναι ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο θετικό περιβάλλον για τα άτομα με διαβήτη να ζητούν βοήθεια και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να βελτιώσουν την αναγνώριση των προκλήσεων ψυχικής υγείας; Ακολουθούν πέντε προτάσεις:

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να ακολουθήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη που υπερβαίνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Η θεραπεία ολόκληρου του ατόμου απαιτεί να μιλήσουμε για τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και των προκλήσεων στην αυτοδιαχείριση του διαβήτη. Χρειάζεται να ακούμε τους ασθενείς και να παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος που μπορεί να είναι δείκτης της ψυχικής τους κατάστασης για τον διαβήτη – άγχος, άγχος, κατάθλιψη, απογοήτευση, ακόμη και θυμό.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να κάνουν προληπτικά ερωτήσεις για να αξιολογήσουν την ψυχική κατάσταση του διαβήτη ενός ασθενούς, όπως: Πώς αισθάνεστε στη δουλειά; Έχετε παρατηρήσει κάποια συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή απογοήτευσης; Έχετε παρατηρήσει αλλαγές σε αυτά τα συναισθήματα από την τελευταία σας επίσκεψη;

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης –είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως– οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαβεβαιώσουν τα άτομα με διαβήτη που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας ότι δεν είναι μόνοι. Ότι είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει. Η λήψη βοήθειας μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία και τον έλεγχο του διαβήτη, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες και πόροι.

Η καλύτερη επίγνωση των παραγόντων του συναισθηματικού στρες μπορεί να προσφέρει έγκαιρη αναγνώριση της ανάγκης για ανάληψη δράσης. Μερικές φορές, αυτό είναι τόσο απλό όσο το να νιώθεις ασφάλεια να μιλάς για αυτό με την οικογένεια και τους φίλους. Μερικές φορές, εκφράζει την ανάγκη για βοήθεια από έναν ειδικό ή γενικό ιατρό.

Διευκόλυνση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα με διαβήτη μπορούν να διαχειριστούν την ασθένειά τους στην εργασία. Υπάρχουν βήματα που μπορούν να λάβουν οι εργοδότες στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της γενικής ευεξίας και της προσφοράς υπηρεσιών που βοηθούν στη φροντίδα του διαβήτη σε προγράμματα παροχών.

Η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους – άτομα με διαβήτη, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, εργοδότες και το κοινό. Μια πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διαβήτη, έδειξε ότι περίπου ένας στους δύο ανθρώπους (51 τοις εκατό) εξεπλάγη όταν έμαθε για τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχικής υγείας. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι η ψυχική κατάσταση του διαβήτη περιγράφεται ως στρεσαρισμένη, ανήσυχη, απογοητευμένη, επιβαρυμένη και θυμωμένη και τα εμπόδια στη θεραπεία κυμαίνονται από την έλλειψη πρόσβασης στην κατάλληλη φροντίδα έως τον φόβο του στιγματισμού από την οικογένεια, τους φίλους και την εργασία.

Το γεγονός είναι ότι η ψυχική ευεξία μπορεί να μην αντιμετωπίζεται για χρόνια και να υποφέρουν τόσο η φροντίδα του διαβήτη όσο και η ψυχική υγεία. Υπάρχει κάθε λόγος και άφθονες ευκαιρίες, για να αποκτήσουμε την ψυχική ευεξία περισσότερο μπροστά και στο επίκεντρο, ώστε περισσότεροι από εμάς να πάρουμε και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια.

Ίσως επειδή ζω με διαβήτη ο ίδιος είμαι ιδιαίτερα συντονισμένος με την ψυχική ευημερία των ασθενών μου. Ή ίσως επειδή βλέπω πόσο συντριπτικές είναι όλες οι προκλήσεις του διαβήτη για τους ασθενείς, όπως ο φόβος της υπογλυκαιμίας ή επιπλοκών όπως η τύφλωση και η νεφρική νόσο, ή ζητήματα όπως η οικονομική προσιτότητα και η πρόσβαση στη φροντίδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σαφές για μένα ότι ως επαγγελματίες και ασθενείς, είναι καιρός να εκτιμήσουμε ότι η ψυχική κατάσταση του διαβήτη είναι πραγματική. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη θεραπεία της γλυκόζης στον διαβήτη, και όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσουμε και μιλήσουμε για αυτό πιο ανοιχτά, τόσο πιο συνδεδεμένοι άνθρωποι με διαβήτη θα αισθάνονται το σώμα και το μυαλό τους, τις οικογένειές τους και τους γιατρούς τους και θα βοήθεια που χρειάζονται».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η βιταμίνη D ανακουφίζει συμπτώματα κατάθλιψης και διαβήτη ΙΙ - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Η βιταμίνη D ανακουφίζει συμπτώματα κατάθλιψης και διαβήτη ΙΙ

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D2 στην κατάθλιψη και τον νευροπαθητικό πόνο, όταν χορηγούνται για…