Η καλύτερη ώρα για να φάτε πρωινό εάν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο συγχρονισμός είναι το παν, σωστά; Οι εκπαιδευτές διαβήτη εξηγούν πότε τρώνε το πρώτο τους γεύμα για να διαχειριστούν το σάκχαρό τους.

Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας γιατί καταναλώνεται μετά από πολύωρη νηστεία. Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να θέλετε να μάθετε τι ώρα πρέπει να τρώτε πρωινό. Αμέσως μετά το ξύπνημα; Μετά τον καφέ; Πρέπει να περιμένετε λίγο;

Η πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι οι ανάγκες του καθενός είναι μοναδικές. Η εξατομίκευση είναι κρίσιμη όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη, επειδή διάφοροι παράγοντες, από το σάκχαρό σας πριν από το γεύμα, τις ορμόνες, τη φαρμακευτική αγωγή και το χρονοδιάγραμμα, παίζουν ρόλο στην επιλογή σας. Εν ολίγοις: Αυτό που λειτουργεί για εσάς μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιον άλλο.

Για να εμβαθύνουμε σε αυτήν τη συζήτηση, ρωτήσαμε τους ειδικούς φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη (CDCES) που ζουν με διαβήτη σχετικά με τον χρόνο πρωινού, τη σύνθεση των γευμάτων και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πότε και τι τρώνε για πρωινό.

Οφέλη από την κατανάλωση πρωινού για τον διαβήτη

Το τι τρώτε για πρωινό έχει σημασία για την υγεία σας. Παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, παρέχει βιώσιμη ενέργεια και παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ευεξία σας. Επιπλέον, το πρωινό μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι χρόνιων ασθενειών. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Υπάρχουν πολλές αλήθειες πίσω από το ρητό, ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό», τονίζει η Toby Smithson, M.S., RDN, CDCES, ανώτερος διευθυντής διατροφής και ευεξίας στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη και άτομο που διαχειρίζεται τον διαβήτη για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. «Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα διαταράσσοντας μια απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέπει στην πρόσληψη υδατανθράκων να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέρει μια ευκαιρία να αποκτήσουμε διατροφή (είναι δύσκολο να συμπιέσουμε όλη τη διατροφή μας στα δύο γεύματα) και μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι μέχρι το μεσημέρι», εξηγεί.

Τι πρέπει να προσέξετε σε ένα υγιεινό πρωινό για τον διαβήτη

Πρωινό δεν χρειάζεται να σημαίνει χυμό, αυγά, μπέικον ή δημητριακά και γάλα, λέει η Lauren Plunkett Minneapolis-St., RDN, CDCES, που ζει επίσης με διαβήτη τύπου 1. «Τα φασόλια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα χόρτα μπορούν να καταναλωθούν και η τακτική πρόσληψη ολόκληρων φυτικών τροφών συμβάλλει στη μακροχρόνια ευαισθησία στην ινσουλίνη», λέει. Αυτοί οι τύποι ολόκληρων φυτικών τροφών έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να χορτάσουμε, συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Όταν σχεδιάζει ένα γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, η Smithson χρησιμοποιεί τη μέθοδο Diabetes Plate της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Το μισό του πιάτου είναι γεμάτο με μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο είναι άπαχη πρωτεΐνη και το ένα τέταρτο είναι ποιοτικός υδατάνθρακας. «Η δημιουργία ενός υγιεινού πρωινού περιστρέφεται γύρω από το συνδυασμό μιας πηγής άπαχης πρωτεΐνης και μιας πηγής ποιοτικών υδατανθράκων για να διατηρείται σταθερή η γλυκόζη του αίματος», επισημαίνει.

Τον τελευταίο καιρό, η Smithson λέει ότι έτρωγε πλιγούρι βρώμης με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες σε συνδυασμό με σκόνη πρωτεΐνης και ένα περιτύλιγμα ασπράδι αυγού γεμάτο με πιπεριές και κρεμμύδια. Είναι τροφές που προτιμά και τρέφουν τον οργανισμό της. Κάνει προσαρμογές με βάση τη γλυκόζη στο αίμα της και το επίπεδο δραστηριότητάς της.

Το να γνωρίζετε ποιες τροφές λειτουργούν για εσάς είναι επωφελές για τη διατήρηση της ενέργειας και τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εναλλακτικά, το να γνωρίζετε ποιες τροφές δεν σας κάνουν καλά μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό.

Η καλύτερη ώρα για να φάτε πρωινό εάν έχετε διαβήτη

Όσον αφορά τον διαβήτη, βάλτε τον εαυτό σας πρώτα γιατί δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για πρωινό. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε το μοτίβο που σας ταιριάζει.

«Δεν προτείνω συγκεκριμένη ώρα για να φάτε πρωινό γιατί η καλύτερη ώρα είναι πολύ εξατομικευμένη και διαφέρει για κάθε άτομο», λέει η Mary Lechner, RN, CDCES, που ζει με διαβήτη τύπου 1 για περισσότερα από 25 χρόνια. «Για μένα προσωπικά, τρώω πρωινό με βάση το αν πεινάω και ποιο είναι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μου. Δεν πιέζω τον εαυτό μου να φάω πρωινό αν δεν πεινάω», ​​εξηγεί.

Η Plunkett συμφωνεί με τη μη παροχή γενικών συστάσεων, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδά σας. «Η γλυκόζη του αίματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα αντιδραστική νωρίς το πρωί λόγω φυσιολογικών παραγόντων. Επηρεάζεται συνεχώς από τις ορμόνες, τη διατροφή, το στρες και την άσκηση, και αυτή η επιρροή ποικίλλει μεμονωμένα και συχνά είναι απρόβλεπτη», εξηγεί.

Για να λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας. Εάν παρατηρήσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πάνω από τον στόχο, ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στο πρωινό σας, γεύμα, πρόγραμμα άσκησης ή φάρμακα, τονίζει. Για παράδειγμα, το περπάτημα μετά από ένα γεύμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας. Είναι κάτι που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας εάν το πρωινό σας προκαλεί απροσδόκητα αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα