Διαβήτης και καρκίνος: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Και οι δύο κύριες μορφές διαβήτη –τύπου 1 και τύπου 2– σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου

Γνωρίζατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου και διαβήτη; Σε αυτό το άρθρο, θα συνοψίσουμε όσα γνωρίζουμε για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Πώς σχηματίζεται ο καρκίνος

Ο καρκίνος, με απλά λόγια, είναι η ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση. Η κυτταρική διαίρεση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, αλλά τα κύτταρα συχνά κάνουν λάθη κατά την αναπαραγωγή. Οι προκύπτουσες ανώμαλες αλληλουχίες DNA μπορούν να προάγουν το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Το σώμα έχει πολλούς μηχανισμούς για να σβήσει αυτά τα λάθη, πολύ πριν γίνουν προβληματικά. Μερικοί από αυτούς τους μηχανισμούς είναι εγγενείς (το ίδιο το κύτταρο μπορεί να επιδιορθώσει τη βλάβη ή να αυτοκαταστραφεί) και άλλοι είναι εξωγενείς (το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα).

Όταν αποτυγχάνουν τόσο οι εγγενείς όσο και οι εξωγενείς μηχανισμοί καταστολής του καρκίνου, μπορεί να σχηματιστεί ένας καρκινικός όγκος.

Καρκίνος και διαβήτης τύπου 2

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου είναι πιο διαδεδομένοι, και ίσως πιο θανατηφόροι, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το 2010, η American Diabetes Association και η American Cancer Society συνέγραψαν μια συναινετική δήλωση σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των πολύ διαφορετικών ασθενειών. Μεταξύ των σημαντικότερων συμπερασμάτων:

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου/ορθού, του μαστού και της ουροδόχου κύστης κατά περίπου 50 τοις εκατό.

Ο διαβήτης και αυτοί οι τύποι καρκίνου μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κυκλοφορούσα ινσουλίνη και η φλεγμονή που είναι χαρακτηριστική του διαβήτη μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.

Φαίνεται επίσης ότι οι ασθενείς με διαβήτη που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυξημένη θνησιμότητα και μειωμένα ποσοστά επιβίωσης.

Καρκίνος και διαβήτης τύπου 1

Αν και ο διαβήτης τύπου 1 δεν μοιράζεται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τον τύπο 2, εξακολουθεί να υπάρχει παρόμοια συσχέτιση με τον καρκίνο.

Μια ανάλυση του 2016 στο Diabetologia διαπίστωσε ότι «τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών», πολλά από τα ίδια που είναι πιο διαδεδομένα στον τύπο 2.

Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1 συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Μια νέα μελέτη της δοκιμής ορόσημο DCCT έδειξε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν περισσότερη ινσουλίνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Ενώ όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη, είναι δυνατό να μειωθεί η εξάρτηση κάποιου από την ινσουλίνη, ειδικά μέσω της χρήσης δίαιτας και άσκησης.

Γιατί είναι υψηλότεροι οι κίνδυνοι για τα άτομα με διαβήτη;

Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί που ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα στον πληθυσμό του διαβήτη εξακολουθούν να αποκαλύπτονται. Ωστόσο, ορισμένοι από τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου είναι καλά τεκμηριωμένοι.

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, η μελέτη DECODE (Diabetes Epidemiology: Collaborative Analysis of Diagnostic Criteria in Europe), εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατάστασης ανοχής στη γλυκόζη και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Όπως φαίνεται παρακάτω, ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα:

Ακόμη και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη, η υπεργλυκαιμία –υψηλό σάκχαρο στο αίμα– μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου. Ένα άρθρο του 2014 σημείωσε ότι η υπεργλυκαιμία «μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο κακοήθη φαινότυπο καρκινικών κυττάρων και να οδηγήσει σε αντίσταση στα φάρμακα».

Ευσαρκία

Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν παχυσαρκία, η οποία συνδέεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο καρκίνου. Και οι τρεις καταστάσεις, στην πραγματικότητα, «μοιράζονται κάποιες κοινές και κρίσιμες οδούς», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης σχετίζονται και οι δύο με την υπερινσουλιναιμία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανώμαλη παραγωγή αυξητικής ορμόνης, τα οποία «μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση».

Φλεγμονή

Ο διαβήτης, ειδικά ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όπως εξηγείται σε ένα άρθρο του 2016, η φλεγμονή επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντάς το να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η φλεγμονή αυξάνει τα «συστηματικά επίπεδα προφλεγμονωδών παραγόντων» και τα κύτταρα από φλεγμονώδεις λιπώδεις ιστούς μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη όγκων.

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο κίνδυνος

Εάν έχετε διαβήτη, ορισμένοι από τους αυξημένους κινδύνους καρκίνου μπορεί να είναι αναπόφευκτοι. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας ή τη γενετική σας σύνθεση. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που μοιράζονται μεταξύ του καρκίνου και του διαβήτη μπορούν να τροποποιηθούν, ειδικά με αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τη χρήση φαρμάκων.

Με αυτά που γνωρίζουμε, οι καλύτεροι τρόποι ελαχιστοποίησης του κινδύνου καρκίνου στον πληθυσμό του διαβήτη περιλαμβάνουν απώλεια βάρους (αν χρειάζεται) και διατήρηση του βέλτιστου γλυκαιμικού ελέγχου. Τα μέτρα για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτές οι ίδιες αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων ευνοϊκών εκβάσεων κατά τη θεραπεία του καρκίνου.

Δεδομένων των κινδύνων, είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να υποβάλλονται σε τακτικές, κατάλληλες για την ηλικία τους προληπτικούς ελέγχους καρκίνου. Μην αναβάλλετε αυτές τις εξετάσεις! Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη όταν πρόκειται να έχουμε το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα θεραπείας.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητικό πόδι: Ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορούν να το προλάβουν – Τι να προσέχετε
Περισσότερα

Διαβητικό πόδι και πρόληψη – τι να προσέχετε

Σωστή ρύθμιση, στοχευμένες εξετάσεις και καθημερινή φροντίδα, ο κίνδυνος για εμφάνιση επιπλοκών στα πόδια (Διαβητικό πόδι) μπορεί να…