Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διένεξη σχετικά με το αν είναι καλύτερη μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ή σε υδατάνθρακες για ανθρώπους με διαβήτη, όμως δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της πρωτεΐνης.
Τόσο οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, όσο και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν άμεσα στην απώλεια βάρους, έχοντας άμεσα οφέλη για την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Για τον κόσμο του διαβήτη, η πρωτεΐνη συχνά θεωρείται ως η προτεινόμενη πηγή ενέργειας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως το σώμα αντιδρά στην πρωτεΐνη, ιδιαίτερα όταν ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη.
Στη συνέχεια θα δούμε πως η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι επιβλαβής σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα αν η πρωτεΐνη είναι ζωικής προέλευσης.
Η απόκριση της ινσουλίνης στην πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες
Μετά το γεύμα, οι υδατάνθρακες διασπώνται και αφομοιώνονται από το λεπτό έντερο και στη συνέχεια εισέρχονται στο αίμα ως γλυκόζη και φρουκτόζη, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.
Η ινσουλίνη στην ουσία μεταφέρει στα κύτταρα το μήνυμα να δεχτούν την διαθέσιμη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα, την οποία στην συνέχεια απορροφούν και είτε καίνε για ενέργεια, είτε αποθηκεύουν.
Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται από το λεπτό έντερο σε μορφή αμινοξέων, ή σε μικρές αλυσίδες αμινοξέων που ονομάζονται διπεπτίδια και τριπεπτίδια.
Αυτά τα αμινοξέα απορροφούνται στο αίμα ώστε να διοχετευτούν σε ιστούς σε ολόκληρο το σώμα. Όπως και με τη γλυκόζη, η ινσουλίνη δίνει την εντολή να απορροφηθούν τα αμινοξέα.
Ινσουλίνη και σύνθεση πρωτεΐνης
Η σύνθεση των αμινοξέων σε μια νέα πρωτεΐνη ονομάζεται σύνθεση πρωτεΐνης. Η καθαρή πρωτεϊνική σύνθεση που λαμβάνει χώρα στον μυικό ιστό, ενισχύεται από ένα συγκεκριμένο αμινοξύ – την λευκίνη.
Υπάρχουν εδώ κάποια σημαντικά σημεία της διαδικασίας αυτής που σχετίζονται με την ινσουλίνη και το διαβήτη.
Κατ’ αρχάς, η σύνθεση της πρωτεΐνης έχει την τάση να προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Δεύτερον, τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων (που προέρχονται από διατροφή πλούσια σε λιπαρά) μπορεί να εμποδίσουν άμεσα τη σύνθεση πρωτεΐνης. Η ακριβής διαδικασία που συμβαίνει σε αυτό το σημείο ακόμη ερευνάται.
Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες και σωματική σύνθεση
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθά σε βελτιωμένη σύνθεση του σώματος (βάρος στο κάτω μέρος του σώματος και περισσότερους μυς), ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άσκηση με αντιστάσεις.
Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από την άσκηση με αντιστάσεις, οι μύες χρησιμοποιούν αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης για να αναπτυχθούν.
Μιας και οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται άμεσα για την ανάπτυξη των μυών, ένα μικρό μέρος καταλήγει να μετατρέπεται σε γλυκόζη, ή να αποθηκεύεται ως λίπος.
Η απώλεια βάρους συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την απώλεια κιλών, οι έρευνες δείχνουν ότι άλλες δίαιτες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη και Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η οποιαδήποτε μείωση προκαλείται στην ινσουλινοαντίσταση από τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, οφείλεται στις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Όμως, σύμφωνα με τις έρευνες, η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη δεν έχει ουσιαστική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μάλιστα μπορεί να την επηρεάζει αρνητικά.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λίπους σε κύτταρα που δεν είναι φτιαγμένα ώστε να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους. Αυτό το επιπλέον λίπος εμποδίζει την δράση της ινσουλίνης και αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη δεν αποτρέπει αυτή τη διαδικασία, μιας και προκαλεί την παραγωγή ακόμη περισσότερης ινσουλίνης, αντί να μειώνει την ινσουλινοαντίσταση.
Για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, αυτό σημαίνει μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης, και για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, μπορεί να καταπονήσει τα βήτα κύτταρα, πέρα από την ικανότητά τους να παράγουν ινσουλίνη.
Επιπλέον, ένα συγκεκριμένο είδος αμινοξέων, που ονομάζεται «αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας», ένα υποπροϊόν της πρωτεΐνης, έχει σχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Ζωική πρωτεΐνη: οι κίνδυνοι
Εκτός από καρδιαγγειακά προβλήματα λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος.
Υπάρχουν κρέατα, όπως το ψάρι και τα εσωτερικά όργανα που είναι λιγότερο βλαβερά, όμως πολλά είδη κρέατος, ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα κρέατα, έχουν πρόσφατα καταταχθεί στα καρκινογόνα πρώτης και δεύτερης τάξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το σαλάμι, το μπέικον και τα λουκάνικα θεωρούνται καρκινογόνα πρώτης τάξης, που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις ότι αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το πρόβατο, το άλογο και το κατσίκι, θεωρούνται καρκινογόνα δεύτερης τάξης, το οποίο σημαίνει ότι μάλλον προκαλούν καρκίνο, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε σε ποιο βαθμό.
Αν σκεφτεί κανείς και όλα τα επικίνδυνα χημικά που βρίσκουμε στο κρέας, όπως η λευκίνη, τα νιτρώδη, το νάτριο, και τα κορεσμένα λίπη, υπάρχουν πολλοί λόγοι να προσέχει κανείς το κρέας.
Είναι η υπερβολική πρωτεΐνη κακή για τους ανθρώπους με διαβήτη;
Εν ολίγοις: Ναι. Παρά το γεγονός ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη για την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια τέτοια διατροφή μπορεί να έχει πολύ αρνητική μακροχρόνια επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης και σε άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.
Ποια δίαιτά λοιπόν είναι καλύτερα να ακολουθήσετε για να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη; Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση λίπους είναι η νούμερο ένα αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, που επιτρέπει την κατανάλωση φυτικών ινών, ίσως να είναι η καλύτερη λύση.
Πηγή: Mastering Diabetes