Ο Παντελής Κουστουμπέκης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ευρωστία και την υγεία. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών, με την συμμετοχή του σε ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου, και συνεχίζει από τη θέση πλέον του προπονητη- personal trainer. Η αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό και την άσκηση τον οδήγησε να επιλέξει την φοίτηση στα ΤΕΦΑΑ της Αθήνας, από όπου και αποφοίτησε το 2007.
Ο κ. Κουστουμπέκης διαγνώστηκε με διαβήτη στα 14 του χρόνια, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε από το να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, που ήταν να ακολουθήσει καριέρα στην φυσική αγωγή. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, αναλαμβάνει την σωματική εκπαίδευση ανθρώπων με διαβήτη. Δραστηριοποιείται στις περιοχές των νοτίων προαστίων, δηλαδή στη Γλυφάδα, τον Άλιμο, το Ελληνικό, Άγιο Δημήτριο, Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη και Καβούρι.
Μιλήσαμε μαζί του εφ’ όλης της ύλης και σας παρουσιάζουμε αυτά που είχε να μας πει.
Πείτε μας την εμπειρία σας με το διαβήτη. Τα στάδια που περάσατε μέχρι να φτάσετε στην αποδοχή
Η εμπειρία μου το διαβήτη ξεκινάει πριν από 24 χρόνια, όταν πήγαινα πρώτη γυμνασίου. Άρχισα να έχω συμπτώματα όπως συχνοουρία, πολυδιψία, μεγάλη και απότομη απωλεια βάρους, μείωση απόδοσης στο ποδόσφαιρο, άμεσο αίσθημα κόπωσης σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριοτητα. Ήταν Μεγάλη Δευτέρα όταν έκανα αιματολογικό έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι η γλυκόζη στο αίμα μου ήταν 480 και μου έγινε εισαγωγή στον Ευαγγελισμό. Το στάδιο της αποδοχής της νόσου το πέρασα σχετικά ανωδυνα, αφού πρωταρχικό μου μέλημα ήταν να ξαναμπορέσω να παίξω ποδόσφαιρο και να συμμετέχω στις αθλητικές δραστηριότητες όπως πριν αποκτήσω διαβήτη. Για να το καταφέρω αυτό, θα έπρεπε να ακολουθήσω κατά γράμμα τις συμβουλές και τις εντολές της γιατρού μου, πράγμα το οποίο έκανα και συνεχίζω να κάνω μέχρι σημερα.
Έχετε διαγνωστεί από τα 14, ποιά ήταν η δυσκολότερη περίοδος της ζωής σας ως προς τη ρύθμιση του διαβήτη;
Η δυσκολότερη περίοδος για τη ρύθμιση του ζαχάρου μου ήταν ο πρώτος 1.5 χρόνος. Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι συνέπεσε και με τα πρώτα στάδια της εφηβείας μου, την ώρα που οι ορμόνες κανουνε πάρτυ. Από εκεί και πέρα, και πάντα με τις οδηγίες της κ.Μητρακου, η ρύθμιση ήταν πάντα άψογη.
Είστε ο μόνος στην οικογένεια με διαβήτη;
Ναι είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια με διαβήτη και δεν υπάρχει διαβητικός ούτε στην ευρύτερη οικογένεια.
Πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε η οικογένειά σας στον διαβήτη σας;
Η οικογένειά μου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της ασθένειάς μου, με βοήθησε να ξεπερνώ τα προβλήματά μου, με έχει στηρίξει ψυχολογικά και έχει υπάρξει αρωγός στην προσπάθειά μου για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Θεωρώ ότι η οικογένεια παρέχει τη σημαντικότερη βοήθεια μετά το γιατρό.
Έχετε ντραπεί ποτέ να πείτε ότι πάσχετε από διαβήτη;
Από τα πρώτα χρόνια δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να πω ότι είμαι διαβητικός, δεν αισθάνθηκα ντροπή ποτέ, και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η οικογένεια μου. Η μόνη περίπτωση να μην το αναφέρω ήταν γιατί δεν ήθελα να οι άλλοι να με λυπούνται. Στη ζωή, άλλωστε, ό,τι δίνεις παίρνεις κι εγώ πάντα ήθελα ίση αντιμετωπιση. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποίησα τον σχετικό νόμο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, ενώ θα μπορούσα, και έδωσα κανονικά εξετασεις.
Βίωσα τον ρατσισμό απέναντι στο διαβήτη όταν μου χαλάσανε μια καλή μεταγραφη, με την πρόφαση ότι έχω σοβαρο πρόβλημα υγείας (εδώ γελάμε). Όμως δεν γνώριζαν ποιό πρόβλημα υγείας ήταν αυτό, και όταν τους είπα ότι είμαι διαβητικός και ότι τα περασμένα χρόνια είχα 35 ετήσιες συμμετοχές σε αγωνίσματα, μείνανε με το στόμα ανοιχτο.
Είστε σε κάποια σχέση; Πόσο εύκολο ήταν να δεχθεί η σύντροφός σας το γεγονός ότι πάσχετε από διαβήτη;
Με την κοπέλα μου είμαστε μαζί 3 χρόνια και συζούμε τα τελευταία 2.5 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή της είπα ότι είμαι διαβητικός και της εξήγησα την καθημερινή μου ρουτίνα – μετρήσεις, ενέσεις, υπογλυκαιμίες. Το δέχτηκε πάρα πολύ θετικά και αμέσως μπήκε στη διαδικασία να μάθει για την ασθένεια, να με υποστήριξει και να με βοηθήσει σε ό,τι χρειαστώ . Όπως σας είπα και πιο πριν, η αντίδραση του κόσμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πώς παρουσιαζεις τον εαυτό σου. Δεν φταίμε εμείς που είμαστε διαβητικοί και δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίζουν και θα μας κοιταζουν οι αλλοι.
Πιστεύετε ότι ο κόσμος ειναι καλά ενημερωμένος για τον διαβήτη;
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για τον διαβητη. Δυστυχώς, αρκετοί ακόμα έχουν εσφαλμένη αντίληψη για την ασθένεια, αλλά και για την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι με διαβήτη για την σωστή ρύθμιση του σακχάρου τους.
Ποιά είναι η γνώμη σας για την Διαβητική Κοινότητα στην Ελλάδα; Έχει ορατότητα και δυναμικότητα στο να διεκδικεί τα δικαιώματά μας;
Η διαβητικη κοινότητα στην Ελλάδα έχει μια αρκετά μεγάλη δυναμική και προσπαθει κάθε μέρα να διαφυλάξει τα δικαιώματα μας, γι αυτό θα πρέπει όλοι να την αγκαλιάσουμε και να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια της να προωθήσει τα αιτήματα μας.
Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία του διαβήτη; Φοράτε καποιο καταγραφέα ή το libre, και τι διαφορά βλέπετε;
Ναι, προσπαθώ να ενημερωνομαι για τα τελευταία μέσα της τεχνολογίας, ώστε να έχω όσο το δυνατό καλύτερη ρυθμίση του σακχάρου μου. Αυτό το κάνω σε συνεννόηση με την κ. Μητράκου, και χρησιμοποιώ αυτά που μου συστήνει. Χρησιμοποιω το frestyle libre κοντά στα δύο χρόνια τώρα, και έχω δει μεγάλη διαφορά στην αποφυγή των υπογλυκαιμιων. Ανέκαθεν έκανα πάρα πολλές μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και τώρα με το libre αυτό έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Είναι καταπληκτικό που μπορείς να δεις τη διακύμανση του ζαχάρου ανάλογα με την τροφή που καταναλώνεις, ανά πάσα στιγμη, καθώς και την τάση του σακχάρου, τόσο για την υπογλυκαιμία όσο και για την υπεργλυκαιμία.
Λύστε μας την απορία: Ποιά είναι τελικά η καλύτερη ώρα να γυμναζόμαστε;
Μιλώντας από βιολογική άποψη, η ώρα που το σώμα αποδίδει καλύτερα είναι το απόγευμα. Απο εκεί και πέρα, ο κάθε οργανισμός μαθαίνει και προσαρμόζεται ώστε να αποδίδει οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Κάθε ώρα της ημέρας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, και ο ασκούμενος διαλέγει ανάλογα με το καθημερινό του πρόγραμμα. Άσκηση να ‘ναι και ότι ώρα να ‘ναι ….
Τι μέτρα παίρνετε για να προλαβαίνετε την υπογλυκαιμία όταν ασκείστε;
Όταν προετοιμάζομαι για αθλητική δραστηριότητα, πάντα προσέχω να έχουν περάσει 3.5 -4 ώρες από το τελευταίο μεγάλο γεύμα. Μειώνω την δόση της ινσουλίνης, έχοντας υπ’ όψη ότι μετά θα ασκηθώ (περίπου στο 20% και πάντα σε συνεργασία με αυτά που έχει πει η γιατρός). Πάντα τρώω ένα σνακ 1 ώρα πριν την προπόνηση. Και το πιο σημαντικό από όλα, πάντα έχω μαζί μου γλυκόζη σε υγρή μορφή (χυμό πορτοκάλι με έξτρα 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη) για να μπορεί να απορροφηθεί γρηγορότερα από τον οργανισμό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά …
Τι πρέπει να ξέρει ένας διαβητικός πριν αρχίσει να αθλείται;
Αυτό που πρέπει να ξερει ένας διαβητικός πριν ξεκινήσει να ασκείται, είναι ότι η άθληση θα τον βοηθήσει να ρύθμισει τον διαβήτη του, θα του ανεβάσει τη διάθεση και θα τον κάνει να νιώσει καλά με ενέργεια και διάθεση για ζωή. Επίσης, θα πρέπει να ξέρει το είδος της άσκησης, την ένταση και τη διάρκειά της, για να μπορέσει να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ποιό είδος άσκησης θεωρείτε ότι είναι το πιο κατάλληλο για άτομα με διαβήτη;
Όλα τα είδη άσκησης είναι κατάλληλα για ένα διαβητικό, αρκεί να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του και να μην του δημιουργεί στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η Αερόβια άσκηση, όπως και η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη), μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του ζαχαρου. Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γενικό ιατρικό προφίλ του ασκούμενου για πιθανές αντενδείξεις κάποιας άσκησης.
Σύμφωνα με την εμπειρία σας, πόσοι από τους ανθρώπους με διαβήτη που ξεκινούν να ασκούνται συνεχίζουν χωρίς να παρατούν την άσκηση μετά από λίγο καιρό;
Ξέρω αρκετούς ανθρώπους που σταματούν την γυμναστικη μετά από λίγο καιρό γιατί δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, πρόγραμμα και έλεγχο της αποδοσης τους. Είναι σημαντικός παράγοντας να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε ο ασκούμενος, με την σωστή καθοδήγηση, να έχει κίνητρο να βλέπει και να αισθάνεται το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.
Ασκούνται τα νέα παιδιά με διαβήτη στην Ελλάδα;
Δυστυχώς τα νέα παιδιά με διαβήτη στην Ελλάδα δεν γυμνάζονται όσο θα έπρεπε και προτιμούν άλλες δραστηριότητες, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάτι το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τους, όσο και στην κοινωνικοποίησή τους. Κατα τη γνώμη μου, θα έπρεπε τόσο οι γιατροί όσο και οι γονείς των παιδιών να τα παρακινούν για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, γιατί, ως γνωστόν, η άσκηση είναι από τα καλύτερα φάρμακα ….
Υπάρχει αρκετή προβολή της ανάγκης για άθληση σε άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα;
Υπάρχει σαφής έλλειψη της προβολής της ανάγκης για άθληση σε άτομα με διαβήτη, και νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε σε αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε να καταστεί σαφές και γνωστό ότι η ασκηση, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, βοηθάει τους διαβητικούς να ρυθμιστούν καλύτερα και τους δίνει μια πιο καλή ποιότητα ζωής, μειώνοντας τις επιπλοκές.
Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί με τον Παντελή Κουστουμπέκη, μπορεί να τον καλέσει στο τηλέφνο 6983461700.
Glykouli.gr